« .. Περαστικός βλέπεις την Μάνη σε 3 μέρες, ως περιπατητής σε 3 μήνες και για να δεις την ψυχή της θέλεις 3 ζωές. Μια για τη θάλασσα, μια για τα βουνά της και μια για τους ανθρώπους της .. »

Στη Λακωνία μπορείς να συνδυάσεις βουνό και θάλασσα, να αγγίξεις πάμπολλα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού, να μαγευτείς από τις καστροπολιτείες της, να προσκυνήσεις μοναστήρια κρυμμένα σε τοπία μοναδικής ομορφιάς. Στη Λακωνία το πάντρεμα της φύσης, της ιστορίας, του μύθου και της πραγματικότητας, δημιουργούν ένα σύνολο αντιθέσεων πραγματικά μοναδικό.

Η Μάνη, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς συνδυάζει τις υπέροχες παραλίες με τα επιβλητικά βουνά. Η θαυμάσια αρχιτεκτονική της περιοχής με τους παραδοσιακούς πύργους χτισμένους από τη λαξευμένη πέτρα της περιοχής, συναρπάζουν κάθε επισκέπτη.

Στην περιοχή βρίσκονται πολλά καλντερίμια, ιδανικά για πεζοπορία και έξι από τα καλύτερα φαράγγια της χώρας μας, γνωστά σε πολλούς περιπατητές. Εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει ακόμη γραφικά λιμανάκια και πεντακάθαρες παραλίες με άμμο ή βότσαλο, για κάθε προτίμηση, κυρίως για ρομαντικές αλλά και οικογενειακές διακοπές.

Από το τοπίο της Λακωνικής Μάνης, ξεχωρίζουν: η Αρεόπολη με τα καλντερίμια και τους πύργους της που έχουν ανακηρυχθεί μνημεία. Τα σπήλαια του Διρού, το Λιμένι απέναντι από το ομηρικό Οίτυλο, ο Γερολιμένας, η Βάθεια, ο Κότρωνας με τις μαγευτικές παραλίες του και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το Πόρτο Κάγιο και το Ακρωτήριο Ταίναρο είναι λίγα μόνο από τα αξιοθέατα της (λακωνικής) Μέσα Μάνης.

Σπήλαιο Διρού

Το σπήλαιο του Διρού αποτελείται από επιμέρους σπήλαια: η Γλυφάδα ή Βλυχάδα, η Αλεπότρυπα και το Καταφύγι έχουν το καθένα τη δική του ιδιαίτερη αξία.

Το σπήλαιο Βλυχάδα εξερευνήθηκε συστηματικά από τους σπηλαιολόγους Iωάννη και Άννα Πετροχείλου. Aπό το 1949 έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα. Στην εποχή μας το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα. Στα ευρήματα του σπηλαίου με τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες συγκαταλέγονται απολιθωμένα οστά ιπποπόταμου, πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού και κουναβιού, καθώς και κεραμική, που υποδηλώνει ανθρώπινη παρουσία. Μοναδική εμπειρία αποτελεί η περιήγηση με βάρκα στα λιμναία τμήματα της Βλυχάδας, που επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν ένα μαγευτικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

Το σπήλαιο Aλεπότρυπα, από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα νεολιθικά σπήλαια της χώρας μας, εντοπίστηκε το 1958 από τους σπηλαιολόγους Iωάννη και Άννα Πετροχείλου, ύστερα από υπόδειξη των κατοίκων της περιοχής. Mικρές και μεγάλες αίθουσες αναπτύσσονται κατά μήκος ενός κεντρικού διαδρόμου που διασχίζει το σπήλαιο (μήκους 240 μέτρων). H Aλεπότρυπα κατοικήθηκε κατά τη Nεότερη και την Tελική Nεολιθική Περίοδο, χρησιμοποιήθηκε δε ως κατοικία, αποθήκη αγαθών, εργαστήριο οικοτεχνικής δραστηριότητας, χώρος ταφής και λατρείας νεκρών. Iσχυρός σεισμός στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.X. προκάλεσε εκτεταμένες αποκολλήσεις βράχων από την οροφή και τα πλευρικά τοιχώματα του σπηλαίου, έφραξε την είσοδό του και εγκλώβισε τους χρήστες του. Το πλούσιο οστεολογικό υλικό και τα άφθονα ευρήματα – κεραμική, λίθινα, χάλκινα και οστέινα εργαλεία και όπλα, αργυρά, λίθινα, οστέινα, οστέινα και πήλινα κοσμήματα, πήλινα, λίθινα και οστέινα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια – μαρτυρούν ότι στην Aλεπότρυπα αναπτύχθηκε μια πολυάνθρωπη κοινωνία με εμποροναυτικό και γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα.

Από τα τρία μεγάλα σπήλαια του Διρού μόνο η Βλυχάδα είναι επισκέψιμη. Η περιήγησή του στο λιμναίο τμήμα της γίνεται με μικρές βαρκούλες, είναι πολύ ασφαλής και για τα παιδιά και κρατάει περίπου 30 λεπτά. Η θερμοκρασία του νερού είναι 14 βαθμοί κελσίου και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι 19 βαθμοί κελσίου όλο το χρόνο. Όσες φορές και εάν επισκεφθεί κανείς τα σπήλαια Διρού δεν χορταίνει το μάτι του να παρακολουθεί με θαυμασμό το τι του έχει προσφέρει σαν δώρο η φύση.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΜΑΝΗ